Хлебарки и други вредители в банята

Появата на насекоми в тоалетната и банята винаги е неприятна изненада. Това, изобщо не е място за животни, а кът с особена чистота и хигиена в къщата. За да разпознаете насекомите и паразитите и да намерите надеждно средство за тяхното премахване, ще са ви от полза някои прости домашни съвети.

Такива са ни предоставени от експертната фирма Превента ДДДД.

Какви насекоми живеят във вашата баня:

  • Паяци;
  • Хлебарки;
  • Сребърна рибка
  • Мокрици (Woodlice);
  • Летяща пеперуда;
  • Комари

Как да се справим с насекомите в тоалетната и банята

Фауната, която живее в тези уютни места, не е много разнообразна, така че е трудно да сгрешите с определението. Освен това методът на изгонване е един и същ за всички тези видове и не е нужно да полагате прекомерни усилия.

В зависимост от региона, времето от годината и микроклимата на вашата баня, тя може да побере:

паяци;

хлебарки;

сребърна рибка;

дървесни въшки;

пеперуда мухи;

комари.

ПАЯЦИ

Те се установяват на сухи места с добра вентилация, безвредни са, но дразнят с навика да падат, върху хората, докато са под душа. Понякога полазването от паяк, може да предизвика алергична реакция на кожата. В допълнение, техните паяжини създават неподправен външен вид в ъглите и близо до тръбите. Те са малко на брой, обикновено в банята се намират 3-5 индивида.

ХЛЕБАРКИ

Всеки знае как изглеждат тези отвратителни насекоми и колко бързо се размножават. Те са опасни не само, защото предизвикват отвращение, сред посетителите на тоалетната и банята, но и защото правят дълги набези в кухнята до самото кошче за боклук и хранителни стоки. Напълно неприемливо е да се търпи присъствието им, защото разпространяват чревни инфекции.

СРЕБЪРНА РИБКА

Това са малки сладко изглеждащи същества с продълговато тяло и шест крака, не повече от 1 см. Ако забележите бели насекоми в банята, знайте, че са те. Техните малки имат обезцветена карапакс, която потъмнява само с времето. Сребърните рибки са абсолютно безвредни и трябва да бъдат унищожени от гледна точка, че насекомите изобщо нямат място в жилищна сграда. Тези малки бели насекоми могат да развалят външния вид на книгите и отпечатаните снимки, ако стигнат до подобни за себе си любими лакомства. Те живеят във влажни подови цепнатини, плочки и зад тръби.

WOODLICE

Ако не сте ентомолог, тогава не ви интересува, че тези привидно насекоми всъщност са най-малките ракообразни. Известни като Мокрици те са безвредните съквартиранти на жилищата ни. Могат да забавляват с това как се свиват на топка при допир. Те са също толкова отвратителни като сребърните рибки и не бива да живеят в чист апартамент. Мокриците живеят във влага и прах, хранят се с растителни органични вещества, като напускат приюта през нощта в търсене на частици от тях в цялата къща. Може да ги откриете или през нощта, или като отворите заслона им. Скривалищата им са местата под парцал, разхлабени плочки, линолеум или зад тръби.

ЛЕТЯЩА ПЕПЕРУДА

Това са най-малките, не повече от 3 мм в размах на крилата, мухи. Те открито се установяват и размножават в банята над мивката и близо до крановете, които текат. Техният елемент е влага и прохлада и се хранят с гниещи останки от абсолютно всякакъв вид.

Пеперудите не са опасни за човека, тъй като не понасят болести, не хапят или развалят нещата. Неприятно е, обаче да се гледа как пилото им заема банята, а след това се разпространява в кухнята и коридора, мазето на къщата и т.н. Затова е по-добре да се отървете от тях и спокойно да посетите сами душ кабината.

КОМАРИ

Домашните кръвопийци могат да се настанят при вас като цяло поколение. Това правят най-добре, ако условията на живот са такива, че отворен контейнер с вода е постоянно в банята (леген, кофа, всеки съд с вода). Те са привлечени, от влагата и отворения достъп до застояла вода, почти лично домашно езерце за паразити. Не забравяйте да се отървете от тях.

Източник: ПРЕВЕНТА.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *