Дървеници

За съжаление, никой не е застрахован срещу дървеници. Тези насекоми са изключително упорити и с готовност могат да превземат и най-уредения дом. Поради това, паразитите могат да се пренесат с багажа от почивката или покупките в магазина.

Какво още не знаем за малките кръвопиещи насекоми, предлагаме ви да научите от тук:

Статията е заимствана с информация от PREVENTA.BG.

Ухапванията от дървеници са неприятно нещо, затова е важно да се предпазим от появата им, преди да са се настанили трайно в дома ни.

Най-често в жилищните сгради паразитите се разпространяват от апартамент в апартамент. Те се движат по канали за комуникация. Ето защо ще е полезно за всеки да знае как се разпространяват, откъде идват и какви са вредите от тези паразити в къщата.

Много хора вярват, че наличието на дървеници е знак за хигиенично пренебрегвано жилище. Всъщност тези паразити могат да се заселят във всяка стая, ако наблизо има източник на храната им. И този източник е човекът.

Малкото насекомо има овално сплескано тяло. Тази форма на тялото и малкият размер позволяват на насекомите да се скрие в малки прорези и пролуки. През нощта изпълзява, за да получи храна, и единственото, което му е нужно, за да се засити, е кръвта.

дървеница

Когото хапят дървениците

За да получи храна, дървеницата трябва да пробие кожата на жертвата си. В същото време хоботът й има вещество, което действа обезболяващо. Пробивът, най-често се прави на по-меки места, където кожата е по-нежна, но в същото време снабдена с много кръвоносни съдове.

Предвид факта, че кожата на децата и жените е по-тънка от тази на мъжете, насекомите са по-склонни да направят ухапванията си именно над тях.

Заложената в хобота на насекомото отрова има способността да обезболява, което не кара веднага жертвата да скочи на сън от убождането. Това дава достатъчно време на дървеницата да се напие с кръв, правейки множество прободни рани и черпейки от тях.

В случай, че жертвата не забележи момента на ухапването и продължава да спи, тогава паразитът ще има време да се насити.

Наред с това, за да се насити насекомото трябва да повтори ухапвания. Така може да направи между 3-7 пъти обход на засегнатия участък.

дървеници

Как изглеждат ухапванията от дървеници?

Реакцията на кожата към ухапването е индивидуална, следователно, увредените области изглеждат различно. Видът на ухапването ще зависи от това, колко чувствително е тялото на жертвата към тайната, която насекомото инжектира под кожата.

При хора с ниска чувствителност ухапванията са почти невидими. На мястото на пункцията остава само малко петънце, което често остава незабелязано.

Има хората, които са с ниска чувствителност към ухапвания от тези паразити. Именно тези хората, не забелязват, че редовно се появяват ухапвания по телата им. Те не подозират, че апартаментът им се е превърнал в „убежище“ за дървеници. И естествено не се предприемат мерки за тяхното унищожаване. Дървениците в леглото се размножават много бързо и започват да пълзят в други апартаменти на къщата в търсене на нова храна.

С умерена чувствителност, която се наблюдава при повечето хора, ухапването се проявява, чрез образуването на леко подуване на мястото на пункция на кожата и появата на усещане за сърбеж. Много пъти ухапването от дървеници могат да бъдат объркани с ухапване от комар.

При повишена чувствителност ухапванията се проявяват, чрез образуването на големи подутини по кожата, силен сърбеж.

дървеница

Какви реакции могат да се развият, върху кожата

Ако човекът има алергия към секретите на насекомото е много вероятно да развие тежка алергична реакция. Това състояние се характеризира с развитието на обширен оток, появата на обрив, върху непокътната кожа, треска и др.

В заключения

Независимо дали сте открили дървеници в дома, според броя на ухапвания по тялото или сте ги видели със собствените си очи, не трябва да отлагате унищожаването им. Тези насекоми са вредители за дома и човека, така, че борбата с тях трябва да се води с всички ефективни методи и средства. Най-правилно е да се наемат фирми, които се занимават именно с борба с вредителите. Фирма Превента ДДДД ЕООД е една от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *