Барокови мебели: как правилно да проектирате интериора

Барокови мебели: как правилно да проектирате интериора

Красивият, омагьосващ бароков стил ни потапя в древността. Смята се, че е възникнал през XVII – XVIII век в Италия. Тогава се появили първите мека мебел по този начин. Изминалите години във времето не са оставили съществен отпечатък, върху особеностите на този образ. Бароковата мека мебел, изработена днес, е подобна на тази, направена през италианския Ренесанс. Така че защо този стил е толкова популярен при купувачите? Нека научим сега с любезното съдействие на chistachi.bg. От тях може да наемете и чистачи за изхвърляне на стари мебели в столицата.

Историята по произхода на бароковия стил

По време на управлението на Луи XIV във Франция и Петър I в Русия за пръв път се озвучавала концепцията за „барок“. Тя се отнасяла до стила, в който са украсени дворците. Благодарение на нея процъфтява всеизвестното великолепие на красивите архитектурни ансамбли на Петерхоф, Версай и Шьонбрун. Първоначално барокът се е появил в Западна Европа. Красивите сгради и интериори в този стил украсявали отделни германски княжества, френски и италиански градове.

Мека мебел в бароков стил

Малко по-късно у нас се появил бароковият стил. Краят на XVII век е белязан от дизайна по този начин. Така били украсени дворците на Голицин и Наришкин. Тогава барокът се премества в Санкт Петербург. Обичайно се назовава стилове на сградите, направени в онези дни, с името на собственика, например, барока Голицински или Петровски.

За интериор в стил барок са използвани колонади, а стълбищата са украсени с мраморни балюстради и портали с картини и скулптурни групи. Цялата стая е построена симетрично, като се вземат предвид характерните архитектурни форми на барока (кръг, квадрат, овал и правоъгълник).

Постепенно бароковият стил започва да претърпява някои промени и през XVIII век симетрията започва да се губи. Наситеността на цветовете в интериора също е намаляла. Стилът придобива голяма женственост, деликатност, изобилие от позлата. Така настъпва постепенна модификация на барока в стила рококо. Последният обаче се използва изключително за интериори. Нито една сграда в рококо не е издигната.

Мека мебел в бароков стил

Благодарение на епохата на барока се появило нещо като мебелен комплект. Обикновено включвал диван с елегантен гръб и копринена тапицерия, придружен от чифт подобни фотьойли. Такива комплекти мебели в бароков стил са правени на ръка, а имената на майсторите били известни в целия свят.

Бароковите мебели са:

дърворезба с позлата;

високи извити гърбове с издълбана повърхност;

украса с ценни видове дърво и камък;

боядисване;

красиви позлатени фитинги;

тапицерия в коприна и гладко кадифе;

декоративни възглавници с ръчна бродерия.

Огромни маси за хранене, които са се превърнали в истинска декорация на интериора. Били с усукани крака в позлата, масивен плот отгоре. По тях било обичайно да се поставя мозайка, върху нея инкрустирано дърво от ценни видове. Меките столове с подпис само допълват комплект за трапезария. Спалнята е оборудвана с шикозни барокови легла. Те били покрити с мек балдахин.

Ако бароковият стил ви е пленил достатъчно и искате да го вмъкнете и в своя дом, то вижте също: ЛИКВИДАТОР ЗА ИЗВОЗВАНЕ НА СТАРИ МЕБЕЛИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *